Τα μαγικά ραβδιά είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό κάθε επίδοξου μαθητευόμενου μάγου και αποτελούν ένα από τα βασικότερα γνωρίσματά του. Σύμφωνα με το δημιουργό τους, Ollivander, αποτελούν μυστηριώδη, μαγικά αντικείμενα, τα οποία είναι ακατόρθωτο να κατανοήσεις πλήρως. Με μεγάλη μας χαρά ανακαλύψαμε ότι, πλέον, τα μαγικά ραβδιά δεν τα βρίσκει κανείς μόνο στο μαγαζί του Ollivander, στην Diagon Alley, καθώς με τη νέα σειρά από ραβδιά της Noble Collection, από το αγαπημένο franchise του Harry Potter, ο καθένας μπορεί να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει για τη νέα χρονιά στο Hogwarts! Πόσα πράγματα γνωρίζουμε στ’ αλήθεια, όμως γύρω από το wandlore για να καταφέρουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή; Μαζέψαμε τα 10 καλύτερα facts γύρω από αυτά τα μαγικά αντικείμενα και σας τα παρουσιάζουμε!


1. Το ραβδί διαλέγει το μάγο. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που ακούμε στις ταινίες Harry Potter. Σύμφωνα με τον Ollivander ένας μάγος μπορεί να διοχετεύσει τη μαγεία του μέσα από οποιοδήποτε αντικείμενο, ωστόσο τα μεγαλύτερα αποτελέσματα έρχονται πάντα εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη «συγγένεια». Όταν έρθει κάποιος σε επαφή με το σωστό ραβδί, θα νιώσει την έλξη και από τη στιγμή της επιλογής, το ραβδί μαθαίνει από το μάγο και ο μάγος από το ραβδί, μέσα από πολύπλοκες συνδέσεις

2. Κανένα ραβδί δεν είναι εντελώς ίδιο με κάποιο άλλο. Σίγουρα υπάρχουν «brother wands», όταν κατά την κατασκευή τους μοιράζονται την ίδια πηγή υλικών, όπως για παράδειγμα τα ραβδιά του Harry και του Voldemort, που έχουν και τα δύο ένα φτερό από την ουρά του Φοίνικα του Albus Dumbledore, Fawkes, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναπάντεχα αποτελέσματα στη μάχη μεταξύ των δύο. Κανένα όμως από τα wands που δημιουργήθηκαν για τις ταινίες Harry Potter δεν είναι «δίδυμο» με κάποιο άλλο, ακόμα και εκείνα των δίδυμων Weasley!

3. Το μέγεθος μετράει. Τα μαγικά ραβδιά διαθέτουν ένα εύρος από μήκος, με μέσο όρο από 33 μέχρι 38 εκατοστά, ενώ το μεγαλύτερο ραβδί που έχει καταγραφεί είναι περίπου 45 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια Malfoy. Πολλοί κατασκευαστές, απλώς ταιριάζουν το μήκος το ραβδιών με το μέγεθος του μάγου που θα το χρησιμοποιήσει, ωστόσο στην πραγματικότητα τα μεγαλύτερα ραβδιά έλκουν μεγαλύτερες προσωπικότητες, ενώ τα πιο μικρά, βοηθούν για ένα πιο κομψό και εκλεπτυσμένο ξόρκι. Σε κάθε περίπτωση τα ραβδιά που φτιάχτηκαν για τους πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν πάντα ίδια σε μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι όσο τα παιδιά μεγάλωναν, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ταινία, τα μαγικά αυτά αντικείμενα έμοιαζαν πιο μικρά στα χέρια τους.


4. Είναι μαγικά, αλλά δεν είναι άθραυστα. Όσο ισχυρά και αν είναι, τα μαγικά ραβδιά είναι εύκολο να σπάσουν, είτε σε μια μάχη, είτε απλά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο Hogwarts. Και ένα σπασμένο ραβδί δεν έχει ποτέ την ίδια αποτελεσματικότητα. Για την ιστορία, ο πρωταγωνιστής Daniel Radcliffe, κατάφερε να καταστρέψει 70 ραβδιά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

5. Πολλές φορές το ραβδί ταιριάζει με το μήνα γενεθλίων του μάγου. Εκτός από τις επιμέρους ιδιότητες του κάθε ξύλου, τα δέντρα από τα οποία προέρχονται είναι συνδεδεμένα με τους μήνες του χρόνου. Και εξηγούμε. Το Κέλτικο Ημερολόγιο Δέντρων χωρίζεται σε δεκατρία μέρη, καθένα με ένα χαρακτηριστικό δέντρο που αντιστοιχεί σε ένα εύρος ημερομηνιών. Δεν είναι ασυνήθιστο η ημερομηνία γέννησης ενός μάγου και το σχετικό δέντρο να ταιριάζουν με το ραβδί που τους επιλέγει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ραβδί του Harry (31 Ιουλίου, Πρίνος), της Ερμιόνης (19 Σεπτέμβρη, Άμπελος), του Ron (1η Μάρτη, Φλαμουριά) και του Draco (9 Ιουνίου, Κράταιγος).

6. Κάθε ξύλο έχει τη δική του προσωπικότητα. Ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας από τα γενέθλια, στην επιλογή του ένας μάγος πρέπει πάντα να συνυπολογίζει το είδος του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο το ραβδί του. Κάθε ξύλο έχει προσωπικότητα η οποία πρέπει να ταιριάζει με την προσωπικότητα του κατόχου του. Τα ραβδιά Applewood, για παράδειγμα, είναι κατάλληλα για άτομα με μεγάλη γοητεία και χάρισμα ενώ τα ραβδιά Blackthorn χρησιμοποιούνται για πολεμιστές.



7. Τα ραβδιά είναι πιστά. Ένας καινούριος μάγος θα ήταν καλύτερα να διαλέξει ένα «παρθένο» ραβδί, καθώς ένα παλιότερο είναι δεμένο και πιστό με τον προηγούμενο κάτοχό του, κάτι που το κάνει πιο δύσκολο στο να ελεγχθεί. Ακόμα πιθανότερο στο να δείξει πίστη στον προηγούμενο κατόχό του ένα ραβδί είναι σε περίπτωση που έχει κερδηθεί σε μονομαχία.

8. Το παν είναι ο μαγικός πυρήνας. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης ενός ραβδιού είναι το μαγικό αντικείμενο που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του, κάτι που του προσδίδει τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Και η ποικιλία είναι μεγάλη: από τρίχες μονόκερου, μέχρι λέπια δράκου.

9. Ένα ραβδί διοχετεύει τη δύναμη ή τις ικανότητες του μάγου που τα χρησιμοποιεί. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έτσι και το ραβδί δεν κάνει το μάγο. Η δύναμή του εξαρτάται από τον ίδιο και το ραβδί είναι απλά το μέσο για να τη διοχετεύσει. Η μαγεία μάλιστα, μπορεί να υπάρξει ακόμα και χωρίς αυτό, απλά θα απαιτούσε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, άριστες δεξιότητες και αθλητικό σωματότυπο.

10. Οι Μαγκλς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαγικά ραβδιά. Όχι, δεν αναφερόμαστε στα ραβδιά της Noble. Αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά και να τα ταιριάξετε τέλεια στο θεματικό geek δωμάτιο του σπιτιού σας! Τα ραβδιά που μπορείς να προμηθευτείς στου Ollivander όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από Μάγους και οχι Μαγκλς. Ακόμα και από μη μάγους, βέβαια, μπορεί να προκύψουν περιστασιακά μικρά μαγικά πραγματάκια, τα οποία όμως θα είναι τελείως τυχαία και χωρίς ιδιαίτερη σημασία.